Akü Hakkında
BLOGOtomobil sahiplenmenin hız kesmeden arttığı günümüzde, araç kullanımı günlük yaşamın vazgeçilmezi haline geldi. Gerek özel gerekse ticari amaçlı olarak araç kullanımı, artık daimi bir ihtiyaç. Bu yüzden araçlara dair her türlü sorunun hızla çözülmesi önem taşıyor. En sık rastlanan sorunların başında ise akünün bitmesi geliyor. Peki, akü neden biter ve akünün beklenmedik anlarda bizi yarı yolda bırakmaması için neler yapılabilir?

Akülerin verimli bir şekilde kullanımı için düzenli akü ölçümü önemlidir. Akünün nasıl ölçüldüğüne ve akü ölçümünde nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Gelişen teknoloji ve farklılaşan ihtiyaçlar, başta otomotiv olmak üzere birçok endüstriyel alanda farklı elektriksel enerji kaynaklarına olan gereksinimi de artırıyor. Bu ihtiyaçlar akü teknolojilerinin de gelişmesini beraberinde getiriyor. Günümüzde birçok parametre baz alınarak üretilen, ihtiyaca göre daha da geliştirilen akü çeşitleri ve özellikleri tüketicilerle buluşuyor.

Akülerin bakım ve kullanımında gösterilen özen, aküyle yakın temas halindeyken alınacak emniyet tedbirleri için de gösterilmelidir. Aküler, yapısında kurşun bileşenleri ve elektrolit sıvısı gibi kimyasalları barındırır. Bu sebeple akü montajı veya sökülmesi esnasında ya da şarj edilirken yaşanacak bir olumsuzluk, insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olabilir.

Otomobil ve ticari araçlarda kullanılan akülerin kullanım ömrünü belirleyen faktörler arasında akü raf ömrü de yer alır. Kurşun asit aküler uygun ortamlarda, ancak sınırlı bir süre için saklanabilir. Dolayısıyla hem akü üreticilerinin depolarında hem de elinde birden fazla yeni aküsü olan kullanıcılarda “İlk giren ilk çıkar” prensibi uygulanmalıdır. Bu prensip kapsamında ilk üretilen aküler, son üretilen akülerden daha önce kullanılmalıdır.

Geniş bir yelpazede kullanılan aküler, elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayan güç kaynaklarıdır. Başta otomotiv endüstrisi olmak üzere kara, hava ve deniz taşıtlarında gerekli olan enerjiyi aküler sağlar. Gelişen teknolojiyle birlikte aküler, farklı kullanım alanları için farklı özelliklerle üretilir. Ulaşım sağlayan araçlar dışında akü nerelerde kullanılır diye bakıldığında; temizlik makineleri, alarm cihazları, karavan, enerji depolama sistemleri, golf arabaları, akülü tekerlekli sandalye, çeşitli elektrikli ekipmanlar ve hayatı kolaylaştıran birçok elektrikli sistemde akülerin yer aldığı görülür.

Araç motorunun düzgün çalışması ve araçtaki elektrik tüketen ekipmanların enerji ihtiyaçlarının en verimli şekilde karşılanabilmesi için doğru akü seçimi çok önemlidir. Yeterli bir kapasiteye sahip akü seçmek için etiket üzerinde bulunan kapasite ve amper birim değerlerine dikkat edilmelidir. Etikette yer alan amper saat (Ah) değeri, akünün kaç amper saatlik kapasiteye sahip olduğunu; amper (A) değeri ise marş gücünü gösterir.
